Africhting

Rust, ontspanning en vertrouwen zijn de drie uitgangspunten die stal Vossema Zathe in acht neemt bij het zadelmak maken van paarden.

Het zadelmak maken legt de basis voor de relatie tussen paard en ruiter. Onze werkwijze is gebaseerd op rust, ontspanning en vertrouwen. Jonge paarden worden aan de longeerlijn gewerkt tot ze in alle vertrouwen de samenwerking met de mens aangaan. Vervolgens krijgt het paard een zadel op, zodat het kan wennen aan iets op de rug. Omdat tijdens het longeren vertrouwen is opgebouwd, wordt het zadel in de meeste gevallen moeiteloos geaccepteerd. De volgende stap, het dragen van het gewicht van de ruiter, verloopt daarna ook vaak probleemloos. Het paard vertrouwt de mens en laat zich in alle rust trainen.

Als we zien dat een paard gespannen blijft aan de longe, nemen we meer tijd om het vertrouwen te winnen. We proberen de aandacht van het paard te richten op de mens door het los te laten in een klein gedeelte van de bak. Het paard wordt rond gedreven en zo nu en dan gestopt of omgekeerd. Uiteindelijk sluit vrijwel ieder paard zich aan bij de mens die in het midden staat, en toont het vertrouwen en respect. De rust en ontspanning volgen daarop.

Inrijden
Wanneer het paard zadelmak is begint de training. Hier wordt de basis voor het rijden gelegd. Het voornaamste is dat het paard actief en ontspannen over de hoefslag leert lopen. Ook leert het paard overgangen te maken. Wij vinden het belangrijk dat het paard gaat nageven, de hand leert aannemen en deze in vertrouwen gaat volgen. Het paard gaat daardoor over de rug lopen en leert zijn hele lichaam te gebruiken.

Na een paar maanden wordt de training uitgebreid met voltes, gebroken lijnen en schakelingen naar voren. Het paard wordt daar sterker van en leert te verruimen.

Op deze manier werken we in alle rust naar een volgend niveau. Jonge paarden zijn nog niet volgroeid en de spieren en pezen ontwikkelen zich nog. Daarom lopen de paarden bij ons 3 tot 5 dagen per week onder het zadel gedurende 10 à 15 minuten. In het begin is dat meer dan genoeg en zo houdt het paard plezier in het werk.