Bedrijfsgeheim

Vossema Zathe toonaangevend in de melkschapenhouderij

Aan de melk krijgen is één, aan de melk houden is twee!

Ons verhaal
In 1988 begon Leo de Vos, samen met Marga Westra, aan de Vrieserweg in Peize van z’n hobby z’n beroep te maken. Met 20 Friese melkschapen ging de Vossema Zathe van start. Zijn passie voor het vak, creativiteit en kennisontwikkeling bleven niet onopgemerkt. De sector onderscheidde De Vos daarvoor met de titel ‘Boer van het Noorden 2003’. Ondernemerschap, creativiteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid waren de criteria waaraan de jury de Vossema Zathe toetste.
Dat leverde een zeer lovend rapport op: ‘Met inzet, ondernemingslust, lef, creativiteit en kennisontwikkeling heeft Leo de Vos letterlijk uit het niets een florerend melkschapenbedrijf opgezet dat door velen gezien wordt als één van de meest prominente bedrijven van de Nederlandse melkschapenhouderij.
In deze prille sector heeft Leo de Vos zich als totaal-deskundige ontplooid en vervult hij een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de Nederlandse schapenmelkerij. In feite heeft hij zijn landbouwsector uitgevonden en samen met zijn gezin en verschillende deskundigen, inhoud gegeven’, aldus het juryrapport.

Het bedrijf
Naast zeer goede resultaten in de melkproductie boekt de Vossema Zathe tevens bijzondere resultaten op fokkerijgebied. Niet alleen in ons land, maar ook in Denemarken, Engeland, Duitsland, Portugal, Griekenland en Israël staat de Leo de Vos bekend als fokkerijdeskundige bij uitstek. Samen met melktechnicus Elbert Jan Top heeft hij ontelbaar veel uren gestoken in het verbeteren van de melktechniek. Nu na twintig jaar heeft hij zich gespecialiseerd in de melkerij.
Een en ander deed de Vossema Zathe uitgroeien tot een bedrijf met plm. 200 schapen. Kaas wordt er niet meer gemaakt. Dat gebeurt nu op andere plaatsen.
Schapen melken en fokken was en is nog steeds z’n lust en z’n leven.
Hij weet zich daarbij verzekerd van de onontbeerlijke steun van zijn gezin.
Kaas van de Vossema Zathe is onder meer verkrijgbaar via Drenths Goed, een organisatie die zich inzet voor promotie en verkoop van streekproducten.
De Vosssema Zathe houden de schapen op een diervriendelijke manier. ‘s Winters in de potstal,’s zomers in de buitenlucht. Vanaf 2004 worden het hele jaar door lammetjes geboren, zodat de arbeidsbehoefte beter over het jaar verspreidt word. Ook hebben we het voeren van de schapen geautomatiseerd d.m.v. een krachtvoerbox, waardoor het mogelijk is om de schapen individueel, d.m.v. de computer, krachtvoer te verstrekken. Tijdens het melken wordt veel aandacht besteed aan hygiëne, waardoor de melk van hoge kwaliteit is voor de verwerking tot harde schapenkaas. Dit gebeurt onder toezicht van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel. Tijdens de bereiding worden er geen geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. De kleur van de kaas is wit. Schapenkaas is niet alleen erg lekker, maar ook rijk aan vitamine A, B en C vooral vitamine B13 [Orootzuur] is uniek en hierdoor uitermate geschikt voor mensen met allergie, longaandoening, eczeem, bloedarmoede en darmaandoeningen.

Bedrijfsgeheim

De gemiddelde productie per ooi ligt per jaar ruim boven de 600 liter en bevat 6% vet en ruim 5% eiwit. Het top-schaap van de Vossema Zathe geeft maar liefst 1.200 liter per lactatie. Daarnaast zijn er nog 6 schapen die boven de 1.000 liter uitkomen. Hoe wordt deze productiviteit ontwikkeld? Wat is het geheim?

 1. Dek-datum, geboorte en lactatieoverzichten worden via Falcoo-management-
  programma geregistreerd.
 2. Zo kan bepaald worden welk schaap wanneer en door welke dek-ram gedekt
  kan worden.
 3. Schapen worden circa 7 weken voor lam-datum drooggezet.
 4. Als ze 120 dagen drachtig zijn worden ze weer binnen gehaald.
 5. De schapen worden bekapt, geschoren, ontwormd, in groepen verdeeld
  het rantsoen wordt zo samengesteld dat de schapen optimaal worden
  voorbereid op een nieuwe lactatie.
 6. Na het lammeren komen de schapen in de melkgevende groep. Het
  krachtvoer wordt, afhankelijk van de melkcontrole gegevens, individueel in
  de voercomputer ingesteld.

Aan de melk krijgen is één, aan de melk houden is twee!