Het verhaal van en door Leo en Marga

Het is dinsdagmiddag 23 september 2003 en de telefoon gaat. “Goedemiddag Veldpost met Ben van Uhm, we hebben even de volgende vraag we zijn er nog niet uit maar mocht je boer van het noorden worden ben je dan bereid om naar Leeuwarden te komen.” Ja natuurlijk wilde Leo dat: wie A zegt moet ook B zeggen. Ruim een uur later weer telefoon weer Veldpost, weer Ben van Uhm. “Gefeliciteerd je bent boer van het noorden geworden en je wordt 1 oktober in Leeuwarden verwacht met bussen vol supporters dus adressen van fam- buren- vrienden graag.”

zo spoedig mogelijk faxen en 120% geheimhouding; s`nachts tot 1.00 zitten schrijven.

Vrijdags kregen we nog een telefoontje:” we willen graag ook adressen van bedrijven”, dus
’s middags rond 16.00 de hele boekhouding doorgeworsteld en in no time adressen door gefaxed. En in tussentijd zit je te fantaseren wie er allemaal zullen komen; een enkeling belde of we a.s woensdag ook thuis waren of we het ook druk hadden. “Nee hoor, zeiden wij, we hebben alleen een uitnodiging gehad om naar Leeuwarden te gaan’.

De prijsuitreiking was fantastisch: er was een grote groep mensen met veel bekende gezichten die allemaal naar Leeuwarden waren afgereisd en voor wie? ja dat wist bijna niemand.

Frans Keurentjes had een prachtige speech en het juryrapport was geweldig. Leo z’n schoenen vlogen spontaan uit. Je bent boer van het Noorden voor de komende twee jaar. De prijs werd uitgereikt door de boer en boerin van 2001. En daar stonden wij dan met een prachtige bos bloemen en een check van 500 euro te glimmen van trots. Joska en Edwin hadden ook nog een speech, prachtig recht uit het hart en precies zoals het is. Onze borst zwol van trots toen onze verlegen dochter en ons leenzoontje ons toespraken.

Er daarna kwamen de felicitaties recht uit de harten van een ieder. Het was niet te bevatten wat deze prijs los maakte bij de fam – vrienden en buren. We hadden het verdiend, zeiden ze allemaal, trots waren ze op ons en wij op hun, want deze mensen horen ook allemaal een beetje bij ons. We waren allemaal een beetje boer van het Noorden geworden. En we hadden een heuse wereldwijde website gekregen. Te gek reuze bedankt Corney en Gerarda. Een pracht cadeau. Op naar huis SBS 6 komt, Radio Drenthe komt. En wie waren er al: Fam Top – Marinus, Esther die alles versierd hadden met slingers en een spandoek en een heuse vlag aan de boom. FANTASTISCH!

SBS kwam niet, wat jammer! Zeker voor de Firma kroeze _ Top uit Bunne want ze hadden nog snel even hun reclamebordje boven de deur van de melkstal getimmerd, kon SBS direct mee filmen. Helaas. Maar Leo vond het bordje geweldig, die kwam schuddebuikend van het lachen in huis, dat ik (Marga) mee moest komen, wat ze nu toch weer hadden gedaan, PRACHTIG!!

’s Avonds werd het eerste bloemstuk al gebracht, en de volgende morgen stond de bakker al om 8.30 met een joekel van een sercade koek voor de deur. Dit bleek pas het begin te zijn want de hele dag door werden er bloemen gebracht, de telefoon stond roodgloeiend.
TV Noord kwam en wij, wij stonden er bij en keken er naar. Het is een feest, zoveel reactie, zo’n prijs is een uitnodiging voor iemand. Eindelijk eens te vertellen wat je van ze vindt, nou ze zijn allemaal trots op ons en vinden dat we deze prijs echt verdiend hadden.

Jammer dat er geen kruiwagen met personeel bij geleverd werd, de afwas heeft drie dagen staan wachten, ondertussen sprongen we over de stofzuiger heen, alsof het een vaste hindernis in huis was. We hadden tijd tekort en te weinig vazen, koelkast te klein. Ja zeiden de vorige winnaars al “je weet niet wat je overkomt”! Nee dat weet je zeker niet maar het is geweldig!

Toen de radio en TVuitzendingen waren geweest, kwamen er nog meer reacties: een hele grote groep mensen die eigenlijk niet goed met de uitnodiging waren omgegaan, baalden als een stekker dat ze er niet bijwaren geweest. Er was ook iemand die zei “als we het hadden geweten, waren we met bussen vol supporters gekomen”. Ja dat vonden wij ook erg jammer maar helaas. Deze titel is levenslang en eenmalig.

Vrijdag 3 oktober was voor Leo wel een hele bijzondere dag. Hij mocht oog in oog en zij aan zij staan met dat lekkereding van TV Noord “ Cunera van Selm”. Als zij voor de Tv is zit Leo op het puntje van de stoel, en nu mocht hij met haar op de Tv. Geweldig!

Het was ook erg gezellig met een kan schapenmelk stukjes schapenkaas en twee lammetjes trok de Karavaan door de stad, en we werden nog herkend ook! Een echtpaar die ons passeerde stopte na een paar meter waarop de man riep “ He de Boer van het Noorden, ik heb je op TV gezien”! Prachtig we hebben er erg om moeten lachen.

Het waren dolle dagen maar we hadden ze niet graag willen missen! Nu een week later worden er nog steeds cadeaus gebracht, de post brengt veel kaarten, onze site wordt druk bezocht en elke dag worden we er aan herinnerd.

Hoe Trots, Leuk, Verdiend, Bewondering al deze mensen voor onze manier van Boeren hebben.

Schapenmelker Leo de Vos trotse boer van Peize en wij, zijn vrouw en kinderen, zijn heel erg blij en gelukkig dat deze krullebol bij ons hoort!!!!!!