Verhaal van Joska en Narda

We zagen in de Veldpost van 9 augustus staan geef je op voor boer van het Noorden. Wij helemaal enthousiast, we zeiden het tegen mama we geven papa hier voorop. Goed idee zei ook deze breng maar naar Gerard (onze buurman) die kan wel een mooi verhaal er voor schrijven. Wij de krant naar Gerard gebracht en die had er wel zin in om een leuk verhaal over Leo te gaan schrijven. Een week later was het af, wij een beetje verbeterd en toe op gestuurd. Dit was het verhaal:

Ik vind dat hij deze titel ten volle verdiend, omdat het hier om een bijzondere man gaat. Boer in hard en nieren, hard werken is hem niet vreemd. Tot zover is er niet veel aan de hand. Maar nu komt het. We spreken hier om een schapenboer. Ongeveer 20 jaar geleden gaan wonen met zijn vrouw Marga (overigens ook heel bijzonder) in Peize, maar laten we ons beperken tot de boer, Leo. In al die afgelopen jaren heeft hij stukje bij beetje, met veel vallen en opstaan, soms met razen en tieren een prachtig bedrijf opgezet. Lijkt ook nog niet zo bijzonder, maar in de schapenwereld, vooral die van het stamboek van de Friese Melkschapen heeft hij zich een bijzondere plek weten te veroveren in Peize en omstreken. Jarenlang schapen gemolken op het eigen bedrijf, bovendien ook jarenlang zelf de kaas gemaakt van prachtige kwaliteit. Uiteindelijk hiermee gestopt want de eisen werden strenger. Ging onverdroten door met melken. Heeft in de loop der jaren een kudde schapen opgebouwd tot nu zo ongeveer zo’n 200 stuks. Melkt nu iedere dag 3x!! Bouwde zelf zijn melkinstallatie en verzint voortdurend verbeteringen. Niet alleen in de techniek, maar ook in de kwaliteit van zijn schapen. Draait zijn hand er niet voor om ergens in de Alpen een vooraanstaande ram op te halen met prachtige eigenschappen om verder te werken aan de juiste genetische lijn. Heeft in al die jaren meer dan wie ook verstand van de gezondheidsproblemen gekregen, want – in tegenstelling tot het koe vee – is er nergens een totaaldeskundigheid voorhanden om allerlei problemen de baas te kunnen. Tal van schapenhouders, in Nederland maar ook in Duitsland, Denemarken, IsraĆ«l, Portugal, Griekenland, Ierland kennen deze Leo de Vos. Zijn reputatie is daarom breder dan alleen Peize….. .Zet zich ook nog eens bestuurlijk in de Nederlandse Vereniging van Professionele Melkschapenhouders (NVPM).Zijn beide dochters Joska en Narda hebben bovendien ook nog eens veel steun van hem als het gaat om de paardensport. Heeft hij ook veel verstand van.Kortom, boer van het Noorden is ten volle verdiend!!!

Wij kregen ook een reactie terug van de hoofdredacteur van de Veldpost dat was dit:

“Hallo Joska en Narda,
Bedankt voor jullie inzending. Jullie vader klinkt inderdaad als een
bijzonder man en landbouwer. En naar wat ik lees over hem is hij een zeer goede kandidaat voor de verkiezingen. We houden jullie op de hoogte.

Met vriendelijke groeten,

Reinout Burgers
Hoofdredacteur Veldpost ”

De rest is bekend in andere verhalen.

Groetjes
Joska en Narda